Τα Φωτοβολταϊκά (ή PV) στοιχεία μετατρέπουν το ηλιακό φώς σε ηλεκτρισμό. Η λέξη βολτ προέρχεται από τον Alessandro Volta ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στην μελέτη του ηλεκτρισμού. Ονομάζονται συχνά και ηλιακές κυψέλες και είναι ήδη ένα σημαντικό μέρος στη ζωής μας. Τις πιο απλές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας τις συναντούμε στους υπολογιστές τσέπης και στα ρολόγια χειρός. Πιο σύνθετα συστήματα μας βοηθούν να αντλούμε νερό, να δίνουμε ηλεκτρικό ρεύμα σε απομακρυσμένους επικοινωνιακούς σταθμούς, όπως και να φωτίζουμε το σπίτι μας και να λειτουργούμε τις οικιακές μας συσκευές. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι η πιο οικονομική μορφή ηλεκτρισμού για να καταφέρνουμε τα παραπάνω.

Οι εφαρμογές τους

Σήμερα η ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα εξυπηρετεί ανθρώπους στις πιο απομακρυσμένες περιοχές στον πλανήτη μας όπως και στα κέντρα των πόλεων. Είτε είστε ιδιοκτήτης κατοικίας, γεωργός, αρχιτέκτονας ή απλά κάποιος που πληρώνει λογαριασμούς στο δίκτυο κοινής ωφελείας, οι πιθανότητες μας λένε ότι αυτή η τεχνολογία σας έχει αγγίξει σε κάποιο βαθμό. Οι εφαρμογές των φωτοβολταϊκών μπορούν να χωρισθούν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Απλό ή ανεξάρτητο φωτοβολταϊκό σύστημα
  • Φωτοβολταϊκό σύστημα με αποθήκευση σε μπαταρίες
  • Φωτοβολταϊκό σύστημα συνδεδεμένο στον οργανισμό κοινής ωφελείας
  • Φωτοβολταϊκό σύστημα σε επίπεδο εργοστασίου παραγωγής ενέργειας
  • Μικτά / Υβριδικά συστήματα

Η ενέργεια παράγεται όπου και όταν χρειάζεται και το φωτοβολταϊκό σύστημα είναι απλό σε όλα του τα στάδια – από την καλωδίωση, την αποθήκευση του έως και τα κέντρα ελέγχου του. Τα μικρά συστήματα (έως 500W) έχουν χαμηλό βάρος και είναι εύκολα στη μεταφορά και στην εγκατάστασή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εγκατάσταση ενός συστήματος διαρκεί μερικές ώρες. Ένα παράδειγμα είναι οι αντλίες νερού που απαιτούν συχνή συντήρηση, ενώ το φωτοβολταϊκό σύστημα που τις τροφοδοτεί με ηλεκτρικό απαιτούν μόνο ένα περιοδικό έλεγχο της κατάστασής τους και καθάρισμα.

Συστήματα με μπαταρίες

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρίες είναι μία πολύ αξιόπιστη λύση για την ηλεκτροδότηση ενός χώρου ή μηχανήματος 24 ώρες το 24ωρο, με βροχή ή λιακάδα. Χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για να μας δίνουν φως, να προμηθεύουν ηλεκτρικό τις οικιακές συσκευές, διακόπτες, τηλέφωνα, ακόμα και μηχανολογικό εξοπλισμό βαρέως τύπου. Κατά την διάρκεια της ημέρας τα στοιχεία συλλέγουν ηλιακό φώς, το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό ρεύμα και το αποθηκεύουν στις μπαταρίες. Αυτές με την σειρά τους μας προμηθεύουν με ηλεκτρισμό όταν ζητηθεί. Μεσολαβεί μία συσκευή που ονομάζεται “ρυθμιστής φόρτισης” η οποία φροντίζει να φορτίζονται σωστά οι μπαταρίες και επιμηκύνει την διάρκεια ζωής τους, προστατεύοντάς τις από υπερφόρτιση ή από την ολική τους αποφόρτιση. Οι μπαταρίες είναι χρήσιμες στις περισσότερες περιπτώσεις αλλά απαιτούν μία περιοδική συντήρηση. Μοιάζουν με τις μπαταρίες των αυτοκινήτων, αλλά είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μας δίνουν περισσότερο από το αποθηκευμένο ρεύμα τους κάθε ημέρα. Τα υγρά τους πρέπει να ελέγχονται περιοδικά και πρέπει να προστατεύονται από υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που μπορούμε να απαιτήσουμε από αυτές μετά την δύση του ήλιου ή σε συννεφιασμένο καιρό καθορίζεται από την παραγωγή των φωτοβολταϊκών στοιχείων και το είδος/ποσότητα των μπαταριών. Η πρόσθεση επιπλέον μπαταριών και στοιχείων ανεβάζει το κόστος της επένδυσής μας, για αυτό τον λόγο πρέπει να γίνεται καλή μελέτη των ενεργειακών αναγκών πριν την εγκατάσταση του συστήματος για τον ορισμό του αποδοτικότερου μεγέθους του συστήματος. Εάν οι ανάγκες μας σε ενέργεια αλλάξουν η προσθήκη και άλλων μερών του συστήματος είναι εφικτή και απλή.

Φωτοβολταϊκό σύστημα συνδεδεμένο με τον οργανισμό κοινής ωφελείας (ΔΕΗ)


Σε μέρη όπου ήδη υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα είναι εφικτή η σύνδεσή του με το φωτοβολταϊκό μας σύστημα, συμπληρώνοντας έτσι τις ανάγκες μας σε ενέργεια και αντικαθιστώντας την χρήση των μπαταριών. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών χρησιμοποιούν και τις δύο πηγές ηλεκτρισμού, μειώνοντας έτσι τον λογαριασμό του ηλεκτρικού. Ικανοποιούνται επίσης από το γεγονός ότι δεν μολύνουν το περιβάλλον. Ένας χρήστης φωτοβολταϊκού συστήματος που είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο μπορεί επίσης να πουλήσει ρεύμα στην ΔΕΗ. Αυτό επιτυγχάνεται τοποθετώντας ένα μετρητή μεταξύ του συστήματος και του δικτύου. Όταν χρησιμοποιεί λιγότερο ρεύμα από αυτό που του παρέχει το φωτοβολταϊκό σύστημα το πλεόνασμα διοχετεύεται (ή πωλείται) στο δίκτυο. Στον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού παρουσιάζεται η πίστωση από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος. Για να γίνει αυτό εφικτό χρειάζεται ένας εγκεκριμένος μετατροπέας που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγει το φωτοβολταϊκό σύστημα στο εναλλασσόμενο του δικτύου εξισορροπώντας την τάση, τη συχνότητα και την ποιότητά του με ακρίβεια. Σε περίπτωση πτώσης της τάσης του δικτύου, αυτόματοι διακόπτες ασφαλείας αποσυνδέουν το φωτοβολταϊκό σύστημα από αυτό.

Πόσο κοστίζουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα;

Το κόστος απόκτησης ενός τέτοιου συστήματος διαφέρει ανά περίπτωση και εξαρτάται από τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού ή του εργασιακού χώρου όπως και από την γεωγραφική τοποθεσία στην οποία θα εγκατασταθεί. Αντίθετα με το ρεύμα που αγοράζουμε από τον πάροχό μας (ΔΕΗ), θα χρειασθεί μία αρχική επένδυση. Σημειώστε ότι πρόσφατα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων χρηματοδοτείται από το κράτος κατά 50% (ρωτήστε μας για περαιτέρω πληροφορίες). Το κόστος της εγκατάστασης εξαρτάται από τις συνθήκες που θα συναντήσουμε στην τοποθεσία που θα εγκαταστήσουμε το σύστημα. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που καθορίζουν το ιδανικό μέγεθος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος για αυτό σας συστήνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τον υπολογισμό του κόστους απόκτησης και τοποθέτησής του.

Ποιόν τύπο φωτοβολταϊκού συστήματος χρειάζομαι;

Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι;


Η ΚΜ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα σας σχεδιάσει το σύστημα που χρειάζεστε σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Τα συστήματα που παρέχουμε είναι αυτόματα και δεν χρειάζονται παρακολούθηση. Αποτελούνται από τα καλύτερα ηλεκτρικά και μηχανικά συστατικά από διάφορους προμηθευτές, τα οποία δίνουν την μεγαλύτερη αξία στην επένδυσή σας. Το μέγεθος του συστήματος ορίζεται από τις τωρινές και μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της κατοικίας/εργασιακού χώρου σας, όπως επίσης και από τον μέσο όρο της κατανάλωσης που κάνετε (οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού θα μας τον ορίσουν) μέσα σε ένα χρόνο. Η KM ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναλαμβάνει τον υπολογισμό του μεγέθους του συστήματός σας έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό, καθορίζει τα ιδανικά συστατικά μέρη του και σας εγγυάται την σωστή εγκατάστασή του. Διαθέτουμε επίσης και εξειδικευμένες λύσεις για επιχειρήσεις. Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε την διαδικασία όσο πιο απλή και οικονομική μπορεί να γίνει. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε για τις επιλογές που έχετε και τις προτάσεις μας.

Πως τοποθετούνται τα φωτοβολταϊκά στοιχεία;


Στις περισσότερες περιπτώσεις τα φωτοβολταϊκά στοιχεία τοποθετούνται στην οροφή χρησιμοποιώντας κατάλληλες βάσεις, στην πιο πλεονεκτική θέση για την συγκομιδή ηλιακού φωτός. Η τοποθέτησή τους με νότια κλίση είναι η πιο συνηθισμένη δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν κι άλλες επιλογές που θα κάνουν την τοποθέτηση των στοιχείων αποδοτική. Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν σε ιστούς που με τον κατάλληλο εξοπλισμό θα παρακολουθούν την τροχιά του ήλιου δίνοντάς μας μέχρι και 40% επιπλέον ενέργεια με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε λιγότερα φωτοβολταϊκά στοιχεία. Σε πολλές περιοχές και συνθήκες οι ανιχνευτές κίνησης του ήλιου είναι η οικονομική λύση για την αύξηση του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Συνήθως δεν μπορούν να τοποθετηθούν στην οροφή και χρειάζονται ανοιχτό χώρο κοντά στο σπίτι. Ανεξάρτητα από τον τύπο της εγκατάστασης, τα στοιχεία θα κοιτούν προς τον νότο σε γωνία 28 έως 40 μοιρών (για την Ελλάδα).

Πόσο χρόνο αντέχουν?

Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία τα συνοδεύει εγγύηση 30 ετών από το εργοστάσιο κατασκευής τους, η οποία εγγυάται την αποτελεσματικότητά τους τουλάχιστον κατά το 80% της ονομαστικής παραγωγής τους σε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούμε έχουν ζωή 6-20 ετών (ανάλογα τον τύπο και την χρήση).